· 

Mijn junk journal!

Junk journal? Wat is dat hoor ik je denken. Nou dat zal ik je eens vertellen. Een junk journal is een soort dagboek waar ook leuke herinneringen, verhalen, rommeltjes en dergelijke in staan. Eigenlijk een lekker rommelig herinneringen boek.

 

Je kan je junk journal zo maken zoals je zelf wilt. Dat is het leuke er van! Gewoon lekker je creativiteit op de vrije loop laten en vooral geen regels volgen. Ik gebruik nu bijvoorbeeld een schattig kinderboekje wat ik bij de kringloop gekocht heb. Dit boekje sprak me gelijk aan en ging uiteraard mee naar huis. 

 

Toen ik een tijdje geleden een weekend in Berlijn was heb ik een junk journal gemaakt met allerlei papiertjes die ik daar verzameld had. Ik had van tevoren een kaart van Berlijn gekocht in de kringloop en dit samengebonden met allerlei andere papiertjes tot een boekje. Het boekje heb ik samen gebonden met boekband ringen. Deze had ik online gekocht en gaven het boekje een toffe uitstraling.

 

Je kan bijvoorbeeld ook allerlei leuke papiertjes en herinneringen met de naaimachine aan elkaar naaien zodat het een boekje wordt! Genoeg mogelijkheden dus.

 

Op de foto zie je mijn huidige junk journal en ik zal je per foto vertellen wat ik er in gestopt heb.

 • Links boven: Hier zie je het boekje van de buitenkant. Je ziet dat het boekje al lekker dik aan het worden is. Ik vind dat heerlijk als een boekje lekker dik wordt! Mijn agenda is inmiddels ook lekker bol aan het worden en daar kan ik echt gelukkig van worden. (Ben ik nu een beetje raar of begrijpen meerdere mensen dit?) Het boekje blijft dicht zitten doordat ik er twee kanten lintjes om heen gebonden heb. Geeft het ook een wat lievere uitstraling. Ik hou van het contrast van het boekje met de felle kleuren en het zachte van de kanten lintjes. Met de labeltang van Hema heb ik er wat woorden op geplakt. Onder andere blablabla, want ja.. er staat veel bla bla in het boekje!
 • Rechts boven: De linker pagina is een zakje waar een jaren 60 panty in zat. Ik kwam de panty met de nog gave verpakking (uiteraard) in de kringloop tegen en ik zag gelijk voor me hoe ik dat in mijn junk journal kon gebruiken. In het zakje heb ik op een papiertje een kalendertje gemaakt waarin ik aftelde naar een weekendje weg. Door middel van een uitstekend stukje kon je dat kalendertje er uit halen en weer terug stoppen. Op de rechterpagina heb ik een erg kleurrijke oude kaart voor moederdag gebruikt. Deze kwam ik ook weer tegen tijdens 1 van mijn shoptripjes bij de kringloop. Op de kaart heb ik 'dagboek' geschreven dus op die manier heb je extra schrijfruimte in je boekje. (Ik heb trouwens ook wel wat pagina's uit het boekje gesneden om meer ruimte te creëren voor andere papiertjes, anders werd het boekje wel heel erg dik!)
 • Links onder: Een tijdje geleden heb ik mee gedaan aan een postcard swap en daar zie je op de linkerpagina wat spullen van. (Een swap is een 'ruiling' van bepaalde spullen. In dit geval heb ik 5 kaarten en andere leuke spullen naar iemand gestuurd die ik niet kende maar alleen haar instagram profiel had bekeken. En zij had mij allemaal leuke en bruikbare spullen opgestuurd. Je swapt dus spullen!) Ze had me deze unicorn kaart toegestuurd en die vind ik erg tof. Ik vond het wel zonde om de kaart in te plakken (misschien wil ik m in de toekomst nog eens naar iemand opsturen) dus ik heb een transparante plastic enveloppe ingeplakt en daar de kaart in geschoven. Aan de rechterkant zie je een verzameling plaatjes (i luvvvvv cupcakes en ijsjes plaatjes) en een sticker welke ik bij sneakers had gekregen. Daar onder zie je dat ik lekker een stuk geschreven heb.
 • Rechts onder: Hier heb ik een tekening geplakt aan de linkerkant welke Lola samen met JW voor mij heeft gemaakt. Dit is een mooie herinnering welke ik niet kwijt wil dus die bewaar ik hierin veilig. Ik had ook nog stickers liggen met foto's er op en daar heb ik er eentje van bij geplakt. Zo wordt ik voordat ik de tekening zie al blij omdat ik mijn lieve meisje zie! Aan de rechterkant heb ik een verpakking van een Lush zeepje geplakt. Ik vond het printje leuk en heb in de winkel gevraagd of ik een extra papiertje mee mocht nemen. Daar op heb ik een quote geschreven welke ik op dat moment toepasselijk vond. Op de achtergrond zie je een stukje tekst wat ik met de typemachine gemaakt heb.

Zoals je ziet kun je veel materialen gebruiken en er echt een leuk herinneringen boek van maken. Voor mij is de mix van creatief bezig zijn, recyclen van materialen, dagboek schrijven, handlettering en een toffe herinnering maken perfect! Ik kan dan lekker mijn creativiteit gebruiken en het is makkelijk te maken. Dit kun je dus ook erg makkelijk op reis doen omdat het nauwelijks ruimte inneemt in je bagage en je hebt er weinig voor nodig. En het stimuleert je om op een andere manier naar je omgeving te kijken. Hieronder nog wat ideetjes wat je allemaal in je junk journal kunt gebruiken:

 • Bij bijvoorbeeld de kaasafdeling (versafdeling) van Albert Heijn kun je 'kaaspapier' (waar de verse kaasblokken in verpakt worden) gratis meenemen. Dit is erg leuk om te gebruiken.
 • Als je een wandeling in het bos maakt kun je bijvoorbeeld mooie bladeren laten drogen en dit gebruiken.
 • Wanneer je een strandvakantie hebt of een lekkere wandeling maakt waarbij je een fijne herinnering aan hebt kun je een papiertje met wat lijmstift/lijmroller insmeren en dan het papier op het zand drukken. Zo kun je een stukje strand in je junk journal bewaren!
 • Bij de groenteboer (binnen en buitenland) kun je vaak ook fruit vinden wat in leuke papiertjes is verpakt.
 • Verpakkingen van eten/drinken of andere producten.
 • Tasjes van leuke winkels die je bezocht hebt.
 • Bonnen van leuke winkels of restaurantjes die je bezocht hebt.
 • Trein, bus of metro kaartjes.
 • Folders van tentoonstellingen, pretpark, musea die je bezocht hebt.
 • Foto's van de reis die je gemaakt hebt! (Druk je de foto's ook nog eens af. Hema kun je bijvoorbeeld dus leuke stickers laten maken van foto's, hoef je ook niet moeilijk te doen met lijmstift)

En zo kan ik nog wel even doorgaan! Je ziet dat als ik er eenmaal over begin te kletsen mijn enthousiasme enorm aanwakkert! En voor mij is het schrijven ook een goed middel om mijn koppie wat leeg te krijgen. 

 

Ik hoop dat ik je enthousiast  heb gemaakt om ook eens te proberen een junk journal te gaan maken. Je mag me altijd een berichtje sturen als je vragen hebt! Ik ben benieuwd!

 

Liefs Els

Reactie schrijven

Commentaren: 0